Αρχική » Γενικά » Συμμετοχή του σχολείου μας στην Πανελλήνια έρευνα για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων – μαθητών.

Συμμετοχή του σχολείου μας στην Πανελλήνια έρευνα για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων – μαθητών.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2022, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας / Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (ΕΠΙΨΥ, www.epipsi.gr) διεξάγει την έρευνα με τίτλο «Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων-μαθητών», η οποία πραγματοποιείται στη χώρα μας κάθε τετραετία για πάνω από μία εικοσαετία (από το 1998).

Η έρευνα τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και συμμετέχουν σε αυτήν περισσότερες από 40 χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής (βλ. www.hbsc.org) και έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Η έρευνα εστιάζει σε σημαντικούς τομείς της εφηβικής ζωής, όπως η οικογένεια, το σχολείο, οι διαπροσωπικές σχέσεις και ο ελεύθερος χρόνος. Διερευνά επιπλέον συνήθειες και συμπεριφορές που επηρεάζουν την εφηβική υγεία όπως, η διατροφή, η σωματική άσκηση, η υπερβολική χρήση του διαδικτύου και ο σχολικός εκφοβισμός. Φέτος, η έρευνα καλύπτει και τις προεκτάσεις που η περίοδος του COVID19 είχε στους έφηβους στη χώρα μας. Τα ευρήματα της έρευνας αξιοποιούνται στο σχεδιασμό προγραμμάτων προαγωγής της ψυχοκοινωνικής και της σωματικής υγείας των εφήβων.

Πανελληνίως, στην έρευνα συμμετέχουν περίπου 7.500 μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, της Β΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου, από περίπου 400 σχολικές μονάδες ολόκληρης της χώρας.

Το σχολείο μας συμμετείχε, με τους μαθητές/τριες του Β2 τμήματος (της Β΄ Γυμνασίου),  που είχε τυχαία επιλεγεί από το φορέα διεξαγωγής της έρευνας.

Η συλλογή των δεδομένων έγινε τη Δευτέρα 14/11/22 την 1η και 2η διδακτική ώρα, με την ηλεκτρονική συμπλήρωση -στην αίθουσα των Η/Υ- ανώνυμου ερωτηματολογίου.

Η διεύθυνση του σχολείου και ο επιβλέπων εκπαιδευτικός, συγχαίρουν τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν για την άψογη και υπεύθυνη συμπεριφορά τους,  καθ όλη την διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας.

Τα αποτελέσματα τηε έρευνας θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα μας, όταν μας γνωστοποιηθούν αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση των δεδομένων σε πανελλαδική κλίμακα.